Migratia si traficul minorilor neinsotiti-masuri urgente pentru minorii aflati in situatii de vulnerabilitate

Migratia si traficul minorilor neinsotiti-masuri urgente pentru minorii aflati in situatii de vulnerabilitate

Proiect: "Migratia si traficul minorilor neinsotiti-masuri urgente pentru minorii aflati in situatii de vulnerabilitate"

Grup tinta: 50 tineri cu varste cuprinse intre 16-18 ani, din judetul Dolj, scolarizati in structurile invatamantului de stat, care nu au resursele materiale necesare continuarii scolarizarii, si nici nu sunt beneficiari ale unor alte servicii sociale acordate de ONG-uri sau persoane private

Scop: demersul de implicare a comunitatii in schimbarea vietii unor copii

Obiective: sustinerea unui numar de 50 tineri din Dolj care frecventeaza cursurile unei institutii de invatamant dar care sunt in risc de abandon scolar datorita conditiilor materiale precare sau unei situatii temporare de criza.

Prezentare proiect Migratia si traficul minorilor neinsotiti-masuri urgente pentru minorii aflati in situatii de vulnerabilitate

Statisticile cu privire la nivelul saraciei din judetul Dolj arata ca aproximativ 80% din populatia judetului beneficiaza intr-o forma sau alta de pensii si diverse ajutoare din partea statului.

Conform Institutului National de Statistica, judetul Dolj se afla pe primul loc din tara privind situatia persoanelor fara loc de munca.

La acestea se mai adauga si faptul ca foarte multe familii au fost afectate de concedieri datorate crizei economice mondiale, sau de situatii tragice (decesul unui membru care sustinea material familia, etc) aflandu-se astfel in imposibilitatea de a-si sustine material copiii pe perioada scolarizarii.

Lipsa rechizitelor, a articolelor de imbacaminte, igiena necorespunzatoare, alimentatia insuficienta sau insuficienta banilor pentru plata caminului pentru cei din mediul rural ii determina pe multi tineri sa paraseasca sistemul de invatamant, desi au o situatie scolara buna si pot continua cu succes scolarizarea chiar in mediul universitar.

Acest proiect a urmarit reducerea numarului de copii din mediul rural/urban care abandoneaza scoala din cauza saraciei. Rolul proiectului/organizatiei a fost acela de a identifica copiii saraci, dar motivati sa invete si donatori generosi care doresc sa ii ajute sa isi indeplineasca visul de a continua procesul de invatamant.

Celor 50 de tineri implicati in proiect le-a fost acordata asistenta sociala si materiala astfel incat au depasit situatia de criza si a generat un impact pozitiv asupra prin dobandirea respectului de sine, a motivatiei ca pot continua studiile si nu in ultimul rand ca nu sunt mai prejos decat colegii de aceeasi varsta.

Finantator: Organizatia Internationala pentru Migratie si Ministerul Afacerilor Externe al Italiei