Reintegrarea socio-profesionala a victimelor traficului de fiinte umane

Reintegrarea socio-profesionala a victimelor traficului de fiinte umane

Proiect: Reintegrarea socio-profesionala a victimelor traficului de fiinte umane

Grup tinta: Victimele traficului de persoane din regiunea Sud-Vest Oltenia

Scop: reintegrarea sociala, alaturi de servicii de ingrijire medicala, consiliere psihologica si juridica.

Obiective: asistarea medicala, psihologica și sociala a victimelor traficului de persoane in vederea recuperarii lor psihosomatice și reintegrarii sociale.

Prezentare proiect Reintegrarea socio-profesionala a victimelor traficului de fiinte umane

Romania a fost considerata o zona de origine sau tranzit, fiind identificati o serie de factori care au favorizat aparitia si dezvoltarea traficului de persoane: pozitionarea geografica, prezenta unui numar ridicat de categorii sociale in risc sau nivelul de trai precar pentru oparte considerabila a populatiei.De cele mai multe ori, victimele traficului sufera traume majore, sunt supuse riscului stigmatizarii si manifesta un grad ridicat de vulnerabilitate. La nivelul intregii societati efectele traficului sunt direct corelate cu dimensiunea fenomenului si eficienta masurilor de raspuns.

Avand in vedere aceste aspecte, ANMRF" Louis Pasteur" Filiala Craiova a acordat victimelor de persoane repartizate de Organizatia Internationala pentru Migratie urmatoarele tipuri de servicii: consiliere psihologica (colaborare cu cabinete de specialitate), asistenta sociala ( primara/specializata), asistenta juridica ( colaborare cu juristi si cabinete de avocatura) si reintegrare profesionala.

Fiecare victima a reprezentat pentru asociatie un caz distinct, pentru fiecare caz intocmindu-se un plan individualizat de interventie, derulat pe parcursul a trei luni cu acordul scris al victimei. Planul de reintegrare sociala a cuprins aprecierea formelor de asistenta considerate necesare pentru persoana respectiva, cum ar fi: plata unei parti din chiria spatiului unde va locui persoana, achizitionarea de mobilier, asistenta psihologica ori medicala de lunga durata, altele, precum si costurile aferente acestora.

Perioada de desfasurare: 2001-2007
Finantator: Organizatia Internationala pentru Migratie
Colaboratori: Biroul de Combatere a Crimei Organizate al Politiei Dolj, Agentia Nationala Impotriva Traficului de Persoane-Centrul Regional Craiova.
Buget: 30.000 euro