Terre des Hommes

Terre des Hommes

Proiect: Terre des Hommes

Grup tinta: Copii aflati in situatii de risc, in localitatile Cerat si Lipov, jud. Dolj

Scop: Analiza de context asupra situatiei minorilor aflati in situatii de risc precum si demararea procedurilor judiciare pentru inregistrarea tardiva a nasterii pentru minorii identificati fara acte de identitate.

Obiective:

  • Culegerea informatiei obiective
  • Identificarea si monitorizarea copiilor si tinerilor aflati in situatii de risc (abandon scolar, delincventa juvenila, excluziune sociala, imbolnavire, educatie necorespunzatoare, lipsa ingrijirii parentale, etc)
  • Responsabilizarea si implicarea comunitatii locale in problemele identificate
  • Inregistrarea tardiva a nasterii pentru copiii fara acte de identitate

Prezentare proiect Terre des Hommes

Demararea acestui studiu a fost determinata de contextul actual in care se afla multi copii din Romania, datorita veniturilor scazute ale familiei, gradului de cultura, prejudecatilor sau migratiei parintilor in strainitatate. Migrația este deseori vazuta ca o cale de a scapa de saracie, determinarea economica fiind in multe situații fundamentala, insa, acest fenomen poate provoca aparitia unor consecinte negative atat la nivel micro-social cat și macro-social. Unul dintre aceste efecte este creșterea numarului de minori ai caror parinți pleaca la munca in strainatate iar acestia raman in grija bunicilor, rudelor sau mai grav a nimanui, dezvoltand carente psihologice grave.

Toate aceste aspecte plaseaza copiii in situatii de risc iar o cunoastere obiectiva a situatiei determina efectuarea demersurilor si aplicarea masurilor corespunzatoare pentru prevenirea si diminuarea acestor fenomene.

In parteneriat cu Fundatia Terre des Hommes- Reprezentanta din Romania, ANMRF Louis Pasteur –Filiala Craiova a aplicat 300 de chestionare populatiei din comunitatile Cerat si Lipov din judetul Dolj iar rezultatele prelucrarii chestionarelor s-au concretizat in publicarea acestui studiu si distribuirea lui catre actorii principali implicati in asistenta sociala.

Finantator: Terre des Hommes – Reprezentanta din Romania